2017. sze 07.

A magyar fiatalok és a kreatív gondolkodás

írta: businessacademy
A magyar fiatalok és a kreatív gondolkodás

A kreativitásra sokan úgy gondolnak, mint egy különc világlátására. Általában festő-, képző-, és zeneművészeket gondolunk kreatívnak, pedig a helyzet ennél árnyaltabb. Sokan például nem is sejtik, hogy a kreatív gondolkodás hatalmas szerepet játszott az emberi evolúció eredményes kimenetelében. A probléma azonban az, hogy még ma is rendkívül kevés energiát és figyelmet fordítunk a felnövő generációk kreatív oktatására.

gyerekakademia-bejegyzes2.jpg

Pontosan mit is értünk kreatív gondolkodás alatt?

 

Joy Paul Guilford az ‘50-es években kezdte vizsgálni a kreativitást. Megállapította, hogy a kreativitás a széttartó, úgynevezett divergens gondolkodásban nyilvánul meg. A divergens gondolkodás lehetővé teszi egy adott probléma több oldalról való megközelítését, a probléma megoldása során pedig olyan elemek összekapcsolására törekszik, melyeket általában véve egymástól függetlennek, sőt akár össze nem illőnek is gondolhatunk. Így születhetett meg többek között a tűz és a hús összekapcsolásából a hőkezelt sülthús.

 

Mindenki kreatívnak születik

 

A kreativitással kapcsolatos legnagyobb tévhit, hogy vannak kreatív és nem kreatív emberek. Pedig egyes kutatások kimutatták, hogy minden ember a kreatív gondolkodás képességével születik. A kisgyermekkorban jellemző “Miért?” kérdések, a dolgok megértésére, elemzésére való hajlam mind-mind a kreatív gondolkodás alapjaiul szolgálnak. Az iskolai rendszer intézményesítési folyamatai azonban gátolják az egyéni ötleteket, illetve azok szabad áramlását.

Bizonyára többünkkel előfordult iskolai éveink alatt, hogy egy matematikai példa megoldása során felvetődött bennünk a kérdés: “Értem, hogy kétszer annyi munkás hordja a szenet, de biztos, hogy ettől a munkaidő a felére csökken?” A kreatív gondolkodás a lehető legtöbb aspektusból vizsgálja meg az adott problémát, így minimalizálva a hiba lehetőségét. Amikor megoldóképleteket és memoárokat tanulunk, gyakorlatilag adattárrá alakítjuk az alkotásra termett agyunkat.

 

A kreatív gondolkodás fejleszthető?

 

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a Z generáció fiataljainak 40 százaléka tervez saját vállalkozást indítani. Ehhez pedig elengedhetetlen a kreatív gondolkodás fejlesztése. Bár a feszes iskolai tantervben jelenleg nem szerepel kreatív oktatási foglalkozás, ezenkívül is számos lehetőség van e készség fejlesztésére.

A szülők számára egyre több kreativitást fejlesztő szakkönyv érhető el. Ráadásul lehetőségük van beíratni gyermekeiket olyan speciális üzleti és kommunikációs tanfolyamra, melynek keretein belül pénzügyi és gazdálkodási ismereteket, marketinget, protokollt, valamint kommunikációs módszereket tanulhatnak a gyerekek, a kreatív gondolkodás alapjai mellett.

Szólj hozzá

kreativitás kreativitás fejlesztése kreatív gondolkodás