2017. sze 13.

4 követendő példa az amerikai stílusú oktatásból

írta: businessacademy
4 követendő példa az amerikai stílusú oktatásból

Az amerikai stílusú oktatás ilyen vagy olyan kontextusban, de viszonylag sűrűn megjelenik mint társasági beszédtéma. Néhányan kifejezetten rossz véleménnyel vannak az amerikai oktatási rendszerről, néhányakat lenyűgöz. Vannak azonban olyan elemei ennek az oktatási rendszernek, melyek példaként járhatnak előttünk.

junior_business_academy_36_2.jpg

#1 Projektek és csoportmunkák

Persze az amerikai oktatási rendszer is szívesen ad egyéni feladatokat, azonban rengeteg figyelmet figyelmet fordít a projektfeladatokra és a csapatmunkára is. Ez azért fontos, mert a munkaerőpiacon és az üzleti életben komoly előnyt jelenthetnek az e téren szerzett tapasztalatok.

Többségében ugyanis csapatként kell megoldanunk a feladatokat, nem pedig egyéni munkával. Egy cég különböző osztályainak egymás támogatása, nem pedig egymás legyőzése a fő cél. Ehhez azonban meg kell tanítanunk kooperálni és kommunikálni gyermekeinket.

#2 Tehetséggondozás

Mind tapasztaltuk már, milyen érzés, ha egyetlen ballépésünk alapján ítélik meg a komplett személyiségünket. Elkéstünk a tanév első órájáról? Már rajtunk is a bélyeg: lusta, nemtörődöm, megbízhatatlan emberek vagyunk. Éppen nem jött ki a lépés az első edzésen, már le is vették rólunk a keresztvizet, belőlünk bizony nem lesz sikeres sportoló.

Az amerikai oktatási rendszer alaptézise, hogy mindig van esélyed változni és változtatni. Ahhoz, hogy sikeres generációt neveljünk, biztatnunk és motiválnunk kell a gyerekeket, nem pedig predesztinálnunk.

#3 Tantárgyak széles választéka

Ahogyan a magyar oktatási rendszerben, úgy természetesen az amerikaiban is vannak alaptantárgyak. Ezek mellett azonban számos óra is szerepel a tanrendben, amely a gyerekek jövőbeli sikereit szolgálják.

A tanulók fakultatív módon vehetnek fel könyvelést, írást, nyilvános beszédet, egészségügyi és számos egyéb órákat, melyeken kipróbálhatják, az élet mely területén tehetségesek. Így már igen korán kitűzhetik életcéljaikat, ami jelentősen megkönnyíti majd a páyakezdőként való elhelyezkedést.

#4 Feleltetés helyett előadás

Tapasztalataink szerint a diákok egyik legnagyobb félelme az iskolai feleltetés. A lexikális tudás lámpalázat előidéző számonkérése. Az amerikai stílusú oktatásban nem feleltetés, hanem előadás, referátum formájában adhatnak számot tudásukról a diákok.

A munkahelyen és az üzleti életben való boldoguláshoz ugyanis elengedhetetlen fontosságú, hogy egy adott témából, előzetes felkészülést követően, a problémakört alaposan körbejárva kommunikáljunk, amely a probléma megoldására, és nem csupán annak ismertetésére fókuszál.

A Junior Business Academy ezért döntött úgy, hogy gyerekközpontú tanfolyamai során amerikai stílusú oktatási módszereket alkalmaz. Mert közös célunk egy sikeres és céltudatos generáció nevelése.

Szólj hozzá

oktatás tanácsadás fiatal pénzügy kreativitás kreatív gondolkodás