2017. okt 01.

Kiveszett az illem? Illemszabályok és protokoll 2017-ben

írta: Junior Business Academy
Kiveszett az illem? Illemszabályok és protokoll 2017-ben

„Köszönj szépen a néninek, mert még azt hiszi, hogy nem tanítottalak jómodorra.” – mormoljuk az orrunk alatt sokszor, hogy gyermekeinknek némi illemet tanítsunk. Azt viszont már nem várjuk el tőle, hogy „Kezitcsókolom”-mal köszönjön a nagymamának. Hogyan változtak az illemszabályok, és kell-e egy gyereknek tudnia ezeket?

etikett2.jpg

Az illemszabályok folyamatosan változóban vannak. Amit régen szigorúan vettek, azon ma már csak mosolygunk, senki nem érzi úgy például, hogy illetlen lenne szilveszterkor dorbézolni, vagy udvariatlan lenne az a tanár, aki tegezi általános iskolás diákjait. Sőt, még az alapok, a tegezés-magázás, az ajtónyitás, vagy az öltözködési szabályok is komoly változásokon mentek át. Sokan ezért úgy gondolják, hogy az illemtan mára már teljesen feleslegessé vált.

Tudni illik, hogy mi illik

Az illemszabályok átadása régen a szülők és a nevelőnők feladata volt, később a tánc-és illemtan vette át a helyét, majd bekerült az iskolákba, ahol – többek között – az olvasókönyvek „Tudni illik, hogy mi illik” szekciójában kapott helyet.
Mai szemmel nézve viszont az illemtan teljes egészében elavultnak tűnik, sokan fölöslegesnek tartják, hogy ezzel terheljék a gyerekeket. A világ sokkal lazább lett, már nincs kőbe vésve, hogy férfi vagy nő nyújtja előbb a kezét bemutatkozáskor, az idősebb, vagy a fiatalabb ajánlja fel a tegezést, és az is változóban van, hogy ki fizet az étteremben. Pedig az illemszabályok nem vesztek el, csak átalakultak, sőt, egészen újak is születtek, amikről igenis beszélni kell!

Illem és protokoll 2017-ben

Az például egészen egyértelmű, hogy este 11-kor nem telefonálunk, de vajon illik-e ilyenkor messenger üzenetet küldeni a facebookon? És mi a helyzet az email-lel? Szelfizhetünk-e a múzeumban, egy családi eseményen, vagy egy emlékhelyen? Kit szabad betagelni a facebook képeken? Egyáltalán: bejelölheti-e egymást a tanár és a diák a közösségi oldalakon? Számtalan illem-kérdés van a mindennapokban is, és még több az üzleti életben, illetve a hivatalos érintkezés során. Éppen ezért illemtanórákra ma is szükség lenne, még ha nem is oly’ szigorú, angolkisasszonyos stílusban, mint a múlt században.

A Junior Business Academy gyerekeknek szóló üzleti képzése során játékosan foglalkozunk az alapvető illemszabályokkal, hogy a gyerekek később ne jöjjenek zavarba – sem az első randijukon, sem egy tárgyaláson, sem egy szigorú protokolláris rendezvényen.

Szólj hozzá

fiatal készségfejlesztés etikett protokoll illemtan jómodor illemszabály tudni illik Junior Business Academy mi illik illem 2017-ben