2017. sze 14.

Magyar fiatalok és a pályaválasztás

írta: businessacademy
Magyar fiatalok és a pályaválasztás

A Budapesti Metropolitan Egyetem idei kutatása szerint a magyar fiatalok negyede nem biztos abban, hogy pályakezdőként a személyiségéhez és kompetenciáihoz megfelelő munkahelyet talál. Nem alaptalanul. Az elmúlt évtizedekben ugyanis jelentősen átalakultak a munkaerőpiaci körülmények, az alkalmazkodni vágyó fiataloknak pedig nehéz dolgok van, hiszen a társadalom még nem reagálta le kellőképpen a helyzetet.

junior_business_academy_36_1.jpg

Az első lépés: a továbbtanulási irány

A felsőoktatásban tevékenykedő hallgatók helyzete jelentősen nehezebb, mint a fiatalkorúaké. Ugyanis az átalakult munkaerőpiaci körülményekhez való alkalmazkodást jelentősen megkönnyíti a tudatos pályaorientáció, melyet érdemes minél korábban elkezdeni.

Ha ugyanis a szülők és az iskola nem látja el kellő tanácsokkal a fiatalokat a pályaválasztással kapcsolatban, a bulvár- és a közösségimédia majd megteszi, de abban nem feltétlenül lesz köszönet.

Fontos megjegyezni, hogy a páylaválasztás és a karrierépítés nehézségeire nincs kulcsrakész megoldás. Manapság a szakmai ismeretek néhány év alatt elévülnek, ezért folyamatosan fejleszteni, frissíteni kell őket. Ez azonban tudatos felkészítést kíván.

A fiatalok jellemzően gyenge önismerettel, önbizalomhiánnyal, a munka világával kapcsolatban pedig túl kevésismerettel rendelkeznek. Így pedig nehéz nekivágni a pályaválasztásnak.

Mit lehet tenni?

Az önbizalomhiány legyőzésére (is) a megelőzés a legjobb módszer. Mivel a munka öröme már kisgyermekeknek is megtanítható, speciális, gyermekekre szabott feladatokkal és programokkal rendkívül komoly eredményeket érhetünk el. Ráadásul a jól elvégzett feladatok ugyanis önbizalmat adnak.

Így két legyet ütünk egy csapásra: a gyerekeknek lehetőségük nyílik több területen is kipróbálniuk magukat, ez segíti a pályaorientációt, továbbá az ismétlődő sikerélmények önbizalmat adnak, és mindeközben folyamatosan új, hasznos tudásra és készségekre tesznek szert.

A Junior Business Academy egy speciális üzleti és kommunikációs foglalkozás során ismerteti meg a 9-18 év közötti fiatalokkal azokat az információkat és készségeket, melyek egy sikeres karrier felépítését szolgálják. A foglalkozások során a fiataloknak lehetőségük van az átalakult munkerőpiaci körülményekre felkészülni, így pályakezdőként jelentős előnnyel indulhatnak társaikkal szemben.

Szólj hozzá