2017. dec 19.

Hogyan fejlesztheted a gyermekkori kreativitást?

írta: Junior Business Academy
Hogyan fejlesztheted a gyermekkori kreativitást?

A gyerekek annyira találékonyak és kreatívak, hogy akár kis tudósokká is válhatnának. Megannyi dolgot képesek másképpen, vagy újragondolva látni, amik olykor mulatságosak, máskor pedig kifejezetten hasznosak lehetnek. A gyermekkori kreativitás nem csupán a játékban kap fontos szerepet, hanem az élet többi részén is. A mai cikkünkben segítünk, hogyan fejlesztheted és hogyan óvhatod meg a gyermekkori kreativitást.

gyermekkori_kreativitas.jpg

A szülőknek, vagy éppen a pedagógusoknak ismerős lehet, amikor a gyerekek hétköznapi tárgyakat alakítanak át egészen más dolgokká. Fakanálból baba, kábelekből virágcsokor és még sorolhatnánk, hiszen a gyermeki fantáziának nincsenek határai. A kreativitás a gyermekek fejlődésének egy fontos lépcsőfoka, mert ennek segítségével készülnek fel a jövőbeli kihívásokra. A képzelőerő által élnek meg feszültséggel, vagy éppen örömmel teli szituációkat, helyzeteket. A kreativitás nem csupán játék, hanem komoly lélektani hatással bír: segít feldolgozni a traumákat, megoldani a kellemetlen helyzeteket.

A gyermekkori kreativitás kezdete

A kreativitás első jelei már egészen kicsi korban megfigyelhetőek, amikor a tudatos játék megkezdődik. Tudatos játék alatt azt értjük, amikor már a játékokat, eszközöket már nem csak azok vizsgálatára használja a gyermek, hanem valamilyen céllal kezeli őket. Ez lehet például szituációs játék. Az első három életévben rendkívül gyakori a tárgyak újraértelmezett használata, amit már egyértelműen nevezhetünk kreativitásnak. Az óvodáskorba lépve a különböző fejlesztő foglalkozások lehetőséget nyitnak arra, hogy kibontakozzon a gyerek kiemelkedő kreativitása.

A kreativitás és az egyén fejlődése

A jó képzelőerő és az újító gondolatok a gyerekeket számtalan módon segítik. Képessé válnak különböző feladványok megoldására, vagy a sokszínű játékra, sőt, ennek segítségével alakul ki a saját kis egyéniségük is.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül. Minden szülő olvas mesét gyermekének, hiszen ez rendkívül szórakoztató. A mese hasznossága azonban jóval tovább mutat, mint az elsőre gondolnánk. Nem csak szórakoztatnak, hanem a mesék által tanulnak a kicsik a világról és annak működéséről. A tanulást pedig a kreativitásuk teszi lehetővé, azáltal, hogy beleképzelik magukat a mesehős helyébe, újra és újra megélik a történetet, ami feszültséggel, majd annak feloldásával jár.

Kell-e a gyerekkori kreativitást fejleszteni?

Ha a gyerekkori kreativitás végtelen, mit lehet még rajta fejleszteni?
Nos, a valóságban amikor fejlesztésről beszélünk, igazából megőrzésről van szó, illetve arról, hogy új eszközöket adjunk a kreativitás kibontakoztatásához.

Habár a kreativitás gyermekkorban szárnyal és mutatkozik meg a legjobban, felnőttkorban is nagyon fontos lesz. Szükség van rá problémák megoldásakor, a munkában, a művészetekben, vagy egész egyszerűen a hétköznapi dolgok kapcsán. Talán észre sem veszed, hogy mennyi területén jelen van akár a te életedben is ilyen-olyan módon. Ám ahogy be akarnak illeszkedni, egyre inkább megtanulják, hogy vannak helyes és helytelen válaszok, reakciók, viselkedésminták, úgy a kreativitás háttérbe szorulhat, és a helyét inkább a konformizumus veheti át. Ennek megelőzésére kell a fejlesztés, illetve a kreativitás megőrzése.

3 tipp a gyerekkori kreativitás fejlesztésére

Mivel minden gyerek más, ezért a fejlesztésük is eltérő módon történhet. Fontos, hogy tudatosan és felelősségteljesen állj a témához. Segítünk néhány tippel, de persze ezek csak általános tanácsok, neked kell kitapasztalni, hogy a te gyermekednél melyik válik be legjobban.

  1. Tudatosan dicsérj

A dicséret jó dolog, hiszen megerősíti a kicsiket, motiválóan hat rájuk. Tudni kell azonban azt is, hogy ezt hogyan kell helyesen tenni. Dicséret esetén fontos kiemelni, hogy pontosan mi az, amit jónak, vagy éppen szépnek tartasz. Ha fejleszteni és támogatni akarod gyermeked, akkor például egy rajz esetében nem elég csupán annyit mondanod, hogy „Ez nagyon szép.” Nélkülözhetetlen, hogy meg is nevezd azt, amit különösen értékesnek tartasz, mint például: „Nagyon szép színeket használtál!” vagy „Tetszik, hogy milyen részletesen rajzoltad le a házat!”. A pontos megerősítés fejleszti a gyerekek képzelőerejét és kreativitását.

  1. Engedd dönteni gyermeked

A hétköznapok során megannyi olyan lehetőség adódik, amikor döntéshelyzetbe hozhatod gyermeked. Engedd, hogy szabadon találja ki a megoldást az adott problémára. Az sem baj, ha az végül nem működik, amit kitalált, engedd, hogy több dologgal is megpróbálkozzon. Így megtanulja, hogy érdemes kreatívnak lenni, egyből több megoldást is kitalálni. 

  1. Ne korlátozd őt a játékban

Gyermekkorban a játék az elsődleges színtere a tanulásnak, ezért fontos, hogy ezt tudatosan támogasd. Ha nincs rá nyomós ok, akkor ne zavard meg a játékát azzal, hogy megpróbálod vezetni őt. Kerüld az olyan megjegyzéseket, mint például a „Sárga nem szép szín, használj inkább kéket”, vagy „Azt az építő elemet nem lehet fordítva használni, nem arra van!”. Ha ezektől tartózkodsz, akkor meglátod, hogy nem csak te fogod tanítani gyermeked, hanem ő is téged!

Összességében a kreativitás fejlesztésére a legjobb módszer, ha hagyod „szárnyalni” gyermeked, és ehhez minden szükséges fizikai és nem fizikai eszközt megadsz számára. Meglátod a gyermeki kreativitás határtalan, rendkívül hasznos és – ha te is nyitottan állsz hozzá – még nagyon szórakoztató is!

Szólj hozzá

oktatás tanfolyam fiatal készségfejlesztés képzés gyermeknevelés kreativitás fejlesztése Junior Business Academy