2018. jan 11.

Hány éves korban érdemes elkezdeni a pénzügyi nevelést?

írta: Junior Business Academy
Hány éves korban érdemes elkezdeni a pénzügyi nevelést?

A világ mozgatórugója a pénz, amivel csak a baj van. A pénz megfelelő használata ugyanis nagyon nehéz, akkor is, ha kevés van belőle, és akkor is, ha sok. Ha csak körül nézel az ismeretségi körödben, láthatod, hogy ahány ember, annyi pénzkezelési forma létezik. Mit tehetsz szülőként azért, hogy gyermeked tudatosan használja majd?

dollarphotoclub_91085192.jpg

 

Miért fontos egyáltalán a pénzügyi tudatosságra nevelés a gyerekeknél?

A legtöbb szülő az iskolába lépéskor kezd el zsebpénzt adni gyermekének. Ha azonban szeretnéd, hogy csemetéd tisztában legyen a pénz értékével és felhasználási módjaival, akkor mindenképp fontos, hogy mielőbb, már az óvodás korban megismertesd vele a használatát.

Úgy érzed ez túl korai? Gondold csak át újra! Gyermekkorban a kicsik nagyon érdeklődők és fogékonyak az új információkra, ez tehát a legalkalmasabb időpont arra, hogy megalapozd azokat a készségeket, amik majd a felnőtt életében is hasznosak lesznek. A zsebpénz kezelése kitűnő gyakorlási lehetőség a jövőre nézve!

Mi az, amit már kicsi korban tudni kell a pénzről?

Az alapokat, például a pénz fizető értékét és annak használatát idővel mindenki megtanítja gyermekének, hiszen ez a mindennapok részét képezi. A felelős és tudatos pénzhasználatot azonban már kevesen, pedig ez ugyanannyira lényeges!

Azok a gyerekek, akik már egészen kis korban megismerkednek a takarékossággal, az előnyös felhasználással, nagyobb valószínűséggel felnőtt korban is törekednek majd erre. A jövőben egy kényelmes élethez nem elég egy jó kereset, beosztani is tudni kell a rendelkezésre álló összeget.

Kerüld a végletességet!

Ismerhetsz olyan embert, aki bátran költi a pénzt, akkor is, ha van, és akkor is, ha nincs? Valószínűleg olyat is meg tudsz nevezni, aki képes a végtelenségig spórolni, és minden kiadás aggasztja, vagy kellemetlenül éri. A pénzkezelésnek rengeteg formája létezik, de csak igen kevés nevezhető közülük célravezetőnek.

A bátor és meggondolatlan költekezés egyértelműen nem túl okos döntés, de kevesen tudják, hogy a kiadások görcsös visszaszorítása és minimalizálása sem éppen a siker kulcsa. A középutat megtalálni és a pénzt a lehető legjobban felhasználni nem is olyan könnyű. A legjobb, ha erre mielőbb megtanítod gyermeked, hogy számára ez már rutinszerűvé váljon.

Megtanítjuk gyermekedet, hogyan bánjon a pénzzel

Célunk, hogy mindent biztosítsunk a fiataloknak, hogy később sikeres vállalkozókká válhassanak, magabiztosan tudják képviselni magukat, és képessé váljanak felelős pénzügyi döntéseket hozni. Tudjuk, hogy ezt a tudást nehéz úgy átadni, hogy azt már a mostani életükben is tudják alkalmazni, ezért a Junior Business Academy-nél egyedülálló módszerekkel dolgozunk. Hisszük, hogy nincsen lehetetlen, hogy még a legbonyolultabbnak tűnő témaköröket is elsajátíthatják a gyerekek, ha azt hozzájuk igazítva tanítjuk meg nekik.

Éppen ezért, a következő elemekből épülnek fel képzéseink:

  • Egy háztartás bevételei és kiadásai

 

    • Szeretjük az oktatást azzal a témával kezdeni, ami a leginkább megfogható a gyerekeknek. Ők maguk is egy háztartásban élnek, sőt még az is előfordulhat, hogy van némi rálátásuk arra, hogy milyen kiadások terhelik szüleiket havi szinten. Nálunk lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék, milyen bevételek és kiadások tartják mozgásban a család kasszáját. Ez a tudás hasznos a gyerekek számára már a jelenlegi életükben is, hiszen ezáltal képessé válnak eldönteni, hogy mi az, ami megéri, és mi az, ami nem – legyen az akár a saját zsebpénzük beosztása, vagy az, hogy milyen ajándékot kérnek karácsonyra.
  • Bemutatjuk a megtakarításokat

 

    • Első hallásra talán nem tűnik fontosnak, hogy már ilyen fiatal korban tanuljanak a megtakarításokról, de valójában már akkor szükség van rá, amikor először kapcsolatba kerülnek a pénzzel. Fontos, hogy a fiatalok megtanulják a kisebb és nagyobb összegek tudatos felhasználását. Kellő megtakarítással könnyebbé és kiszámíthatóbbá is válik a jövőjük – akár a közeli jövő is, például, ha gyűjteni kezdenek egy biciklire.
  • Gyermeknyelven a befektetésekről

 

  • Sokan tartanak a befektetésektől, mert csak a rizikófaktorokat veszik számításba - pedig ezek olyan tévhitek, amiket érdemes ledönteni már fiatal korban. Kellő mérlegelés és gondolkodás után, nagy esély van arra, hogy jó befektetési döntést hoz az ember, ezért már kicsi korban bemutatjuk a befektetésekhez és a döntéshez szükséges szempontokat és érveket. Természetesen csak gyereknyelven, játékos formában: a középiskola előtt nem tőzsdézünk;)

Már óvodás korban sincs túl korán ahhoz, hogy tudatos pénzkezelésre neveld gyermeked – a kulcs az, hogy a neki való tudást a neki való formában add át. Folyamatosan induló tanfolyamainkon gyermeknyelven, játékosan sajátíthatják el a fiatalok mindazt, amire a jövőben szükségük lehet.

Kattints és ismerd meg képzéseinket!

 

 

 

Szólj hozzá