2017. nov 19.

Miért fontos az előadói készség fejlesztése gyerekeknél?

írta: Junior Business Academy
Miért fontos az előadói készség fejlesztése gyerekeknél?

Kiállni sok ember előtt és előadni valamit, nem könnyű feladat, egyes kutatások szerint sokan félelmetesebbnek tartják a halálnál is. Pedig az üzleti életben nagyon fontos, hogy hatékonyan tudjuk prezentálni gondolatainkat. Hogyan érheted el, hogy gyermeked felnőttkorában ne ezt tartsa a Világ Legrémisztőbb Dolgának?

topimg17.gif

Nagyfokú magabiztosság és kiváló előadói készség kell ahhoz, hogy hitelesnek tűnjenek a szavaid. Néhány embereknek ez könnyen megy, míg másoknak kevésbé. Az ehhez szükséges készségek már gyermekkorban megalapozódnak, így lényeges, hogy erre is odafigyeljünk.

Kit tartunk jó előadónak?

Azt, aki bátran, ugyanakkor alázatosan, hiteles információkat közöl velünk. Aki szívesen hallgat meg kérdéseket és örömmel válaszol rájuk. Előadása alapos, de mondandója közben nem veszik el a részletekben.

Tény, hogy felnőtt korára nem mindenkiből válik tanár, újságíró, esetleg riporter, de az életben szinte mindenki használja időnként az előadói készségét, ami rendkívül hasznos – de csak ha kellőképpen fejlett. Képzelj el akár egy állásinterjút, ahol az előadásmódod képvisel téged, vagy éppen egy problémás helyzetet, ahol szükséges megvédened az álláspontod. Ha tehát előadói készségről beszélünk, akkor annak fogalma nem merül ki egy prezentáció, vagy műsor előadásában. Fejlesztését érdemes elkezdeni már gyermekkorban, mivel ez olyan készség, amit gyermeked az élet megannyi területén hasznosulni fog.

Az előadói készség fejlesztése a kezdetektől

A kicsik már egészen fiatal korban megtanulják, hogy viselkedésükkel miként manipulálhatják a környezetüket, és ezáltal hogyan közölhetik véleményüket. Már a beszéd megjelenése előtt az eltérő intenzitású, hangsúlyú sírások is erre utalnak, de ennek a készségnek a tényleges fejlődése óvodáskorban kezdődik.

Az első lépések az előadói készség fejlesztésében a mondókás, mozgásos játékok. Rendkívül sokat számít ilyenkor a felnőttől kapott visszajelzés. Egy ilyen közös játék során semmiképpen sem szabad a kicsit negatív jelzőkkel minősíteni: „Ilyen csúnya hanggal nem énekelhetsz.”, vagy „Ha nem beszélsz hangosabban, nem játszhatsz.”. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükséges kijavítani a hibákat, de nagyon fontos, hogy az szeretetteljesen történjen. Bizonytalan, halk „előadás” esetén például mondd inkább ezt: „Olyan szép hangod van, beszélj hangosabban, hogy mi is halljuk, amit mondasz!” Óvodás és kisiskolás korban a leghatásosabb, ha pozitívan, motiválva történik a hibajavítás.

Mit tehetsz, ha a gyermeked félénk?

Akárcsak az önállóságra nevelésnél, az előadói készség fejlesztésénél is fontos, hogy minél többször hozd olyan helyzetbe, ahol meg kell birkóznia a szituáció okozta félelmeivel. Mindezt persze úgy, hogy segítesz neki a megoldási alternatívák kidolgozásában. Iskolás korban a szereplés okozta szorongást legtöbbször a hiányos tudás, vagy a kortársak reakciójától való félelem okozza. Ezért lehetséges az, hogy gyakran a kevésbé népszerű, az osztályban kívülálló gyerekek előadói készsége rosszabb, mint népszerűeké. Van azonban lehetőség ezen változtatni, csak egy kis külön figyelmet kell szentelned gyermekedre. Íme, néhány egyszerű, a hétköznapi életben is hasznosítható tippünk:

  • Bízz rá néhány egyszerűbb feladatot. A boltban például kérheti ő a felvágottat a csemegepultból, vagy megkérdezhet néhány apró dolgot az ott dolgozóktól. Kezdetben ez jó lehetőség neki arra, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni idegenekkel.
  • Eleinte jó ötlet az is, ha az óvodában, iskolában tanult verseket vagy mondókákat megkéritek, hogy adja elő a család tagjai számára. A visszajelzések, biztatások ilyenkor nagyon fontosak.
  • A sportok sok téren fejlesztik a gyermekeket. Ezek közé tartozik a magabiztosság és előadói készség is, mivel a sportokkal önkifejezést is tanul a kicsi.
  • Engedd meg, hogy gyermeked tanítson neked valamit. Lehet ez egy játékszabály, vagy bármi más, a lényeg, hogy hagyd, hogy megkeresse és megtalálja a megfelelő szavakat, és instruáljon téged.
  • Beszélgessetek sokat, olyan dolgokról is, amiben nem értetek egyet. A kisebb nézeteltérésen alapuló viták fejlesztik gyermeked érvelési készségét, ami a jó előadásmód egyik alapkövetelménye.
  • Olvassatok minél többet, ezzel ugyanis nem csak kulturáltabbá válik gyermeked, de új kifejezéseket is megismer, amikkel képes lesz árnyaltabban fogalmazni.

A felnőtt életben a siker egyik kulcsa a kiváló előadói készség. Gyermekkorban a személyiség rendkívül flexibilis, ezért fontos, hogy már kis korban megalapozd a későbbi sikereket. Csupán néhány hétköznapi dologra kell odafigyelned, és gyermekednek nem lesz gond az előadói képességével.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy játékos környezetben, jó tanárok fejlesszék az előadói készségeit, akkor hozd el hozzánk a Junior Business Academy képzésére!

Szólj hozzá