2017. okt 21.

Együtt minden könnyebb?!

írta: Junior Business Academy
Együtt minden könnyebb?!

A ’80-as és ’90-es évek gyermekei, főleg, ha közel laktak egymáshoz, sok időt töltöttek együtt. Ezáltal nem csak rengeteg barátság alakult ki, de a gyerekek hamar megtanultak együttműködni, csapatban dolgozni, akár játékról, akár felfedezésről, vagy komolyabb kihívásról volt szó. A kétezres évek beköszöntével azonban egyre inkább arra törekedtek a szülők, hogy önálló, független gyerekeket neveljenek, mígnem ezzel is sikerült a ló másik oldalára esni.

depositphotos_21487619_original.jpg

A mai világban azonban nem mindig jó ez a túlzott önállóság. Bármelyik iskolában, egyetemen vagy munkahelyen előfordulhat, hogy valamit csapatban, kooperatív munkával kell elvégezni, és az önállóságot túlságosan megszokott emberek erre képtelenek. Nehezükre esik segítséget kérni másoktól akkor is, ha nyilvánvalóan nem sikerül elérniük eredményt, és ebbe nem csak iskolai projektek, de vállalkozói feladatok, rendezvények és komplett emberi kapcsolatok is belebukhatnak.

Gyerekként együttműködni – miért ne?

Miért ne tanulhatnának már gyermekként a csapatmunka fontosságáról? A tinédzserkornak nem feltétlenül kell csak a lázadásról és a kamaszproblémákról szólnia!

Egy családban például remekül el lehet osztani a házi- és ház körüli munkát, a kisebb-nagyobb felelősséggel járó tevékenységeket. Azzal, hogy feladatokat adunk a gyermekeknek (pl.: levél feladása, gyógyszer kiváltása, bevásárlás), megalapozzuk az önbizalmukat, és jó érzéssel fogja őket eltölteni, hogy képesek rá, meg tudják csinálni. Ilyen formán, míg csapatként (családként) dolgozunk együtt, fejlődik a gyerek önállósága is, a két dolognak nem kell kizárnia egymást.

A kooperáció fejlesztése

Amíg kicsi a gyerek, segítenek nekünk a gyermekmesék is, amiknek a többsége már kiskorban megpróbálja megértetni a csapatmunka lényegét és fontosságát. Az iskolába kerüléskor már fontos, hogy a gyerek képes legyen egy minimális együttműködésre, ezért az óvodában megtanítják nekik az alapokat. Ez azonban nem elég, és nem is szabad ennyiben hagyni.

Ahhoz, hogy igazán jó kooperációs készségei legyenek egy gyereknek, amit a későbbiekbe bőven tud kamatoztatni, a tinédzserkor beköszöntével sem szabad felhagyni a csapattevékenységekkel. Merjük egyre nagyobb fába vágni a fejszénket, állítsuk bátran kihívások elé a gyereket! Dicsérjük meg, ha jó ötlettel áll elő, észreveszi csapattársa tervében vagy tevékenységében a hibát, és megfelelő módon közli vele, valamint ha segít más megoldást találni – a projekt sikeressége ezek után csak hab lesz a tortán.

A Junior Business Academy készségfejlesztő tanfolyamain a gyerekek korosztályuknak megfelelő játékossággal vagy komolysággal sajátíthatják el a csapatmunka csínját-bínját, megtanulhatnak együttműködni társaikkal és együtt elérni a közös céljaikat – ezáltal nem csak önmagukat, de egymást is fejlesztve és inspirálva.

 

Szólj hozzá