2017. sze 25.

Kell-e üzleti oktatás a gyerekeknek?

írta: Junior Business Academy
Kell-e üzleti oktatás a gyerekeknek?

Szokatlan kezdeményezés a Junior Business Academy tanfolyama, ami már általános iskolás kortól tanítja a gyereknek a vállalkozói ismereteket. Első ránézésre túlzásnak tűnhet a kicsik üzleti képzése, ám ha jobban megnézzük a tanfolyam programját látható, hogy valójában hiánypótló oktatásról van szó, ami jóval többről szól, mint az üzlet.

 

„Az iskolából úgy jöttem ki, hogy nem tudok önéletrajzot írni, hitelt felvenni, vagy az adóbevallásomat kitölteni – de a mai napig fel tudom idézni a Pitagorasz-tételt” – panaszkodott egy fiatal az interneten. A probléma valós: az iskolában számtalan, az alapműveltséghez kapcsolódó ismeretet tanulnak meg a diákok, ugyanakkor a való élethez, a mindennapokhoz szükséges ismeretekben hiányosságok mutatkoznak. Sem az általános-, sem a középiskolában, sem a felsőoktatásban nem tanítják például a fogyasztói jogokat, a bankrendszer működését, vagy épp az adózás alapjait, nem mondják el, hogyan kell felkészülni egy állásinterjúra, vagy hogyan álljon ki az ember önmagáért. A fiatalok így nehezen találják meg a helyüket a munkaerőpiacon, és még nehezebben szánják el magukat, hogy esetleg saját vállalkozásba kezdjenek, és megvalósítsák az ötleteiket. Pedig köztudott, hogy Magyarországon ötletekből nincs hiány.

 

Ezt a problémát igyekszik feloldani a Junior Business Academy, ahol már egészen kiskortól tanítják ezeket az ismereteket.

 

Hogyan lehet üzleti ismereteket oktatni iskolásoknak?

 

Természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a kisiskolások öltönyben és nyakkendőben olvasnak fel a Wall Street Journal-ból: az oktatás gyerekcentrikus, játékos és szórakoztató, a diákok szívesen járnak ide az iskola után.

 

Bár a képzés hosszú távú célja valóban az üzleti ismeretek átadása, a tanfolyam sokkal összetettebb ennél. Számtalan olyan készség fejlesztését tűzte ki célul, ami akkor is hasznos, ha nem kíván saját vállalkozást alapítani később a gyerek – például a kommunikációs készség, vagy a prezentációs technikák. A gyakorlatorientált, interaktív órákon természetesen minden korosztály más-más módon tanul. A kisebbeknél még főleg a játékosság a fő szempont, míg a nagyobbak már saját hirdetéseket készíthetnek, vagy vitákat indíthatnak.

 

Kiktől tanul a gyerek?

 

Az akadémiát egy csoport szülő hozta létre, akik azt szerették volna, hogy gyermekeik valós tudással, és a mindennapokban hasznos ismeretekkel hagyják el az iskolapadot. Többen közülük multinacionális vállalatoknál dolgoznak, vagy oktatással foglalkoznak, a tanrendet pedig több aktív pedagógus bevonásával állították össze. A képzés alapját a multinacionális cégeknél már ismert tréningek és csapatépítő foglalkozások adják, ezt bővítették ki a fentebb már említett ismeretek és módszerek integrálásával.

 

A képzés az iskolával párhuzamosan zajlik, ugyanúgy szeptembertől nyárig tart, délutánonként, heti 1x1,5 órában, 17 helyszínen. A tanfolyam féléves egységekből áll, szeptemberben és februárban lehet jelentkezni a következő félévre.

 

Kattints a Junior Business Academy oldalára a részletekért!

Szólj hozzá

marketing oktatás üzlet fiatal pénzügy készségfejlesztés kreativitás kreatív gondolkodás Junior Business Academy vállalkozási ismeretek