2017. okt 21.

Mi köze a kisgyerekeknek a retorikához? Meggyőzés, érvelés, kifejezéskészség általános iskolás korban

írta: Junior Business Academy
Mi köze a kisgyerekeknek a retorikához? Meggyőzés, érvelés, kifejezéskészség általános iskolás korban

Vajon mennyire hasznos, ha hagyjuk, hogy a gyerek már kiskorától a „saját nyelvén”, hisztivel, sikítozással, sírással és kiabálással oldja meg a felmerülő problémákat? A különböző szülői praktikák és nevelési tanácsok vagy beválnak, vagy nem – gyereke válogatja. Mi lenne, ha megtanítanánk a gyereket érvelni?

image00001_24.jpg

Az érvelés egy olyan képesség, amivel a gyermek az élete folyamán szinte minden felmerülő konfliktushelyzetet megoldhat. Tekinthetünk rá egy olyan szuperképességként, amit a gyerkőc a szülőktől kap. De vajon képes-e megérteni az érvelés lényegét egy gyerek?

Az érvelésről

Régen alapvető volt, hogy a gyermeket érvelni, meggyőzni tanították. Otthon és az iskolában is tanultak retorikát, már egészen fiatal korban. Hamar megtanulták kifejezni az érzéseiket, és megoldani a konfliktushelyzeteket. Manapság a retorika már csak a felsőoktatásban fordul elő, pedig már jóval korábban is nagy szükségünk van rá.

Sokak számára így a vita egyenlő a veszekedéssel, ha valakinek eltér a véleménye másoktól, inkább hallgat, vagy esetleg kiabálva, hangosan és dühösen próbálja meggyőzni a másikat a saját igazáról. Mindkét véglet nagyon sok emberi, baráti és családi kapcsolatot tehet tönkre. Ha tehát egy gyereket felruházunk az érvelés hatalmával, akkor nem csak a magunk dolgát könnyítjük meg (hiszen mennyivel könnyebb így kommunikálni, mint megpróbálni rávenni a gyereket, hogy hagyja abba a duzzogást?), de az ő életét is sokkal gördülékenyebbé tehetjük, hosszú távon is. A retorika tudománya biztos alapot ad a gyermek önbizalmának, és a jövőbeni kapcsolatainak egyaránt.

Az érvelés előtt

Ahhoz, hogy egy gyermek megtanuljon jól érvelni, meg kell tanulnia kifejezni az érzéseit. Tudnia kell, hogyan mondhatja el, ha valamit nagyon szeretne, ha valami bosszantja, vagy ha valamitől fél. Sok gyakorlás és beszélgetés, játékos tanulás után a gyerek megtanulja majd, hogy nem csak a szülők, a családtagok felé lehet őszinte, de másoknak is elmondhatja az érzéseit. Ha például az iskolában nagyon tetszik neki Fanni tolla, akkor odamehet hozzá, és elmondhatja ezt neki. Ha pedig szeretné kipróbálni is, tudni fogja, hogy Fanni nem akkor adja oda a tollát szívesen, ha rákiabál. De Fanninak el lehet magyarázni, hogy ő miért szeretné kipróbálni azt a tollat: azért, mert tetszik neki. Az ilyen és hasonló példákkal elérhetjük, hogy a gyerek logikusan átgondolja, mit miért szeretne, és esetleg felismerje, ha valamit nem is szeretne igazán.

A Junior Business Academy gyerekeknek szóló üzleti képzése keretében játékosan és könnyedén foglalkozunk olyan témákkal, mint az érvelés és meggyőzés, miközben fejlesztjük a kreativitást és a különböző kommunikációs készségeket. Ezáltal a gyermek önbizalma is fejlődik: minél több konfliktushelyzetet képes megoldani, annál magabiztosabb lesz, ez pedig a későbbiekben is jó szolgálatot fog tenni.

Szólj hozzá